Lietuvos dainų šventės „Kad giria žaliuotų“ peržiūroje – Druskininkų folkloro kolektyvų programos

2024-02-19

Vasario 17 d. Viečiūnų laisvalaikio salėje vyko folkloro kolektyvų apžiūra, kurioje sėkmingai pasirodė Druskininkų kultūros centro folkloro ansambliai „Stadałėłė“, „Žemynėlė“ (vadovė Lina Balčiūnienė), Leipalingio laisvalaikio salės folkloro ansamblis „Serbenta“ (vadovė Aleksandra Petrevičienė) ir armonininkų trio „Vingrė“.

Svarbiausia mūsų paveldėtosios kultūros žinia – pasaulis yra šventas

Dainų šventės folkloro diena pavadinta „Rasi rasoj rasi“ norint pabrėžti ryškiausią šventumo simbolį – rasą. Todėl ir ansamblių programos buvo ruošiamos pagal pateiktas temas ir paskirtas užduotis: reikėjo perteikti svarbiausią mūsų paveldėtosios, gimtosios (tradicinės) kultūros žinią – pasaulis yra šventas. Šventumas apima viską kas matoma, jaučiama, auga, nyksta ar tai, kas dar tik bus.

Liepos šventumo ir gyvenimiškos išminties atspindžiai

Folkloro ansamblis „Stadałėłė“ parengė programą „Krasnoji liepsnelė“. Pasak ansamblių „Stadałėłė“ ir „Žemynėlė“ vadovės L. Balčiūnienės, pasirodymas atskleidžia švento medžio – liepos šventumą, sakralumą, reikšmę žmogaus gyvenime. „Žemynėlės“ programa, pavadinta „Papotrinimai mergelėm“, vaizduoja senųjų žmonių išmintį, gyvenimiškus patarimus, kaip elgtis žmogui, kad gyvenimas būtų laimingas ir sotus, ką turi žinoti jauna mergina, tekėdama už vyro.

„Ruošiantis pasirodymui didžiausias iššūkis buvo per ribotą, gana trumpą programos laiką aiškiai atskleisti norimą temą, – apie pasiruošimą apžiūrai kalbėjo vadovė. – Tačiau abiems kolektyvams, mano manymu, pavyko pasirodyti puikiai.“

Senoviniai dzūkų krikštynų papročiai ir tradicijos

Leipalingio laisvalaikio salės folkloro ansamblio „Serbenta“ vadovė A. Petravičienė labai džiaugėsi kolektyvo dideliu noru dalyvauti Lietuvos dainų šventėje: „Kolektyvas noriai ruošiasi, patys pareiškė norą dalyvauti šventėje ir tai mane labai džiugina.“

Programa „Senovinės dzūkų krikštynos“, atskleidžianti senovinius papročius ir tradicijas, parengta remiantis tautosakos pateikėjos Olgos Žėkienės autentiška medžiaga.

„Sunkiausia kolektyvui buvo kalbėti tarmiškai, – sunkumus įvardijo vadovė. – Ne visi dzūkai jau gerai dzūkuoja, o kai kurie kolektyvo nariai ir kilę iš kitų regionų, todėl reikėjo šiek tiek padirbėti tobulinant tarmės subtilybes. Nepaisant to, kolektyvas pasirodė puikiai, tikimės, kad Dainų šventėje pasirodyti pavyks!“

Apžiūroje pasirodė ir aktyviai įvairiose šventėse bei konkursuose dalyvaujanti liaudies muzikantų grupė – armonininkų trio „Vingrė“. Muzikantai pristatė programą „Grokim, dumplės negailėkim“.

Džiaugiamės kolyktyvų sėkmingais pasirodymais ir tikimės geriausių rezultatų, kurie bus paskelbti kovo mėnesį.

Daugiau apie Dainų šventę skaitykite ČIA.