2024-07-26 Unikalus kulinarinis festivalis „Grikio kelias: vakar ir šiandien“ rugpjūčio 3-iąją sugrįžta į Druskininkus! Kaskart ši šventė sulaukia vis daugiau smalsautojų, norinčių sužinoti grikio kelią iki mūsų stalo ir paragauti improvizuotoje lauko virtuvėje Pramogų aikštėje užmaišytų ir akmeninėje restorano „Velvetti“ krosnyje iškeptų tradicinių grikinių pyragų – babkų.

Grikinė babka – unikalus dzūkiškas patiekalas
Nederlingose Dzūkijos žemėse visais laikais geriausiai augo grikiai, iki šiol vasarą važiuojant per šį regioną akį džiugina žydinčių grikių laukai. Grikinė babka (grikių pyragas) – unikalus patiekalas, gaminamas tik dzūkių šeimininkių. Kiekviena kepėja turi savo paslapčių, receptai net neužrašomi – visko dedama „iš akies“. Galbūt dėl to grikinės babkos tokios ypatingos, kiekviena su savo skoniu ir slaptais ingredientais.
Babkų kepimo varžytuvės ir kitos pramogos festivalio lankytojams
Rugpjūčio 3-iąją nuo 17 val. Pramogų aikštėje žiūrovai savo akimis matys babkos atsiradimą – čia varžysis Dzūkijos regiono kepėjos ir kepėjai. Babkų receptų autentiškumą, ruošimo būdą ir skonį vertins komisija ir išrinks nugalėtoją – slauniausią babkų kepėją. „Varžytuvėse dalyvaus tik babkos, iškeptos pagal tradicinius receptus, sumaišytos čia pat, žiūrovų ir komisijos akyse,“ – sako renginio organizatorė, Druskininkų kultūros centro etnografė Lina Balčiūnienė.
Sumaišytos babkos keliaus į unikalią restorano „Velvetti“ malkomis kūrenamą lauko krosnį. Iškeptas, dar šiltutėles, garuojančias ir burnoje tirpstančias babkas galės įvertinti ne tik komisija, bet ir renginio žiūrovai, o slauniausia kepėja arba kepėjas bus apdovanotas specialiai šiam renginiui meno kūrėjo Gintauto Akstino sukurtu medaliu.
„Turime didžiuotis šiuo nepaprastu krašto kulinariniu paveldu, o gamybos paslaptis ir receptus, perduodamus iš lūpų į lūpas, užrašyti ir dalintis jais kuo plačiau“, – sako L. Balčiūnienė.
Šiemet festivalio lankytojai turės unikalią galimybę paragauti ir tradicinio rugiapjūtės ir grikių rovimo patiekalo – grikinės buzałės.
2024 m. rugpjūčio 3 d. 17.00 val. | Pramogų aikštės žalioji zona
Grikinių babkų kepimo varžytuvės: užmaišymas ir pristatymas | Varžysis Dzūkijos regiono kepėjos/ai
Tradiciniai žaidimai šeimai
Grikinių babkų degustavimas. Kepėjų apdovanojimas
Gros kapela „Vingrė“ (Leipalingis)
Festivalio organizatoriai kviečia atrasti unikalų dzūkišką skonį, kurio nepatirsite jokiame kitame Lietuvos regione.
Renginys bus filmuojamas, fotografuojamas, viešinamas.
Organizatorius: Druskininkų kultūros centras
Partneris: restoranas „Velvetti“