Išskirtiniai Renatos Ničajienės receptai Velykų stalui iš Druskininkų

Išskirtinius tradicinius receptus ir dekoracijų idėjas Velykų stalui pristato sezoninevirtuve.lt įkūrėja Renata Ničajienė.

Viena žinomiausių maisto tinklaraštininkių Lietuvoje, kulinarinių knygų autorė, tinklaraščio sezoninevirtuve.lt įkūrėja Renata Ničajienė karantino laikotarpį leidžia gimtuosiuose Druskininkuose, dirbdama iš namų. Laikas tiesiog skrieja, kai šalia miškas ir upė, po kiemą laksto voverės, o sode žydi pavasarinės raktažolės. Artėjant margiausiai pavasario šventei – Šv. Velykoms, kviečiame išbandyti  Renatos siūlomus receptus Velykų stalui.

Renata papasakojo apie Dzūkijos regiono tradicijas, prisiminė močiutės išsaugotas gudrybes ir paslaptis. Su mūsų skaitytojais ji pasidalino autoriniais receptais ir įdomių Velykinių dekoracijų idėjomis. Pasiteiravome, kas Renatai padeda suteikia įkvėpimo ir padeda išlaikyti energiją pandemijos metu.

Kaip paruošti ekologiškas kompozicijas ir dekoracijas… kurias galima ir suvalgyti

– Velykoms pradedu ruoštis likus 2–3 savaitėms iki švenčių. Einu į sodą, į mišką – ten prisiskinu beržų vytelių, vaismedžių ir krūmų šakelių ir pamerkiu į vandenį. Netrukus pasirodo lapeliai, o vyšnios ir trešnės atėjus šventėms gali net ir sužydėti. Iš tokios žalios puokštės galima sukurti pačių įvairiausių kompozicijų, – pasakoja Renata Ničajienė.

Dešimt dienų prieš Velykas metas sėti kviečius, avižas ar pipirnes, kad jie turėtų laiko užaugti. Lėkštutės su margučiais dažniausiai puošiamos žalia žole. O jau išdygusios pipirnės yra savaime skanus ir sveikas valgis.

Būtinai pasirūpinu plokščių, kiaušinio ar zuikučio formos sausainių iškepimu. Tada sausainiuose galima padaryti mažytę skylutę ir pakabinti juos ant žaliųjų puokščių, ar tiesiog papuošti jais namus. Atrodo labai gražiai ir šventiškai.

Slapti receptai iš močiutės skrynios

Renata puoselėja vietines margučių dažymo tradicijas:

– Pas mus šeimoje savos taisyklės. Jeigu pavasaris nėra ankstyvas, dieną prieš tai visa šeima renka lapelius ir  gėlytes (dobilus, kiškio kopūstus, snieguoles). Apdedame jais kiaušinius ir įvyniojame svogūnų lukštais. Atsargiai įdedame juos į kojinę ir taip „aprengtus“ verdame.  Galima pridėti svogūno lukštų į patį vandenį, tada žolelių ir gėlyčių margumynai ant kiaušinių būna šviesesnio kolorito. Kad kiaušinis įgautų „spindesio“, reikia jį tiesiog įtrinti bet kuriuo augaliniu aliejumi.

Kiaušinių marginimas vašku – taip pat unikali tradicija. Natūralus vaškas išlydomas, o ornamentai ant išvirto kiaušinio piešiami specialiu pagaliuku su adatėle. Tada kiaušinis pamerkiamas į dažus, o nuvalius vašką, ornamentai išlieka.

Na ir žinoma, prie Velykų stalo tradiciškai turėtų būti klevo ar beržo sulos!

Kai į tešlą verta įdėti bulvių

пирог из творога

Nuo seniausiųjų laikų Lietuvoje Šv. Velykoms buvo ruošiami kepiniai su varške. Ir mano močiutė kepdavo nuostabų pyragą su varške. Jo receptą netgi įtraukiau į savo knygą „Nostalgiški skanumynai“.

Dzūkijoje (ir Druskininkuose) tradicinį Velykų pyragą – Velykų bobą – kepdavo iš grikių miltų. Galėsite pabandyti pakartoti tradiciją ir išsikepti grikinę bobą, tačiau svarbu atminti – miltai turi būti iš žalių (nekepintų) grikių.

Kepant Velykų bobą tradiciniu būdu, iš kviečių miltų, ji būdavo šiek tiek sausoka, – pasakoja Renata. – Bet radau išeitį – į tešlą pridėjus virtų bulvių, Velykų pyragas neišsausėja ir ilgam išlieka nuostabaus skonio ir išvaizdos.

Velykų stalo patiekalams Renata taip pat rekomenduoja pasigaminti vyniotinį iš kiaulienos su žirneliais, keptos veršienos, triušienos ar avienos:

Šis vyniotinis atrodo labai gražiai, tai savotiška mano kulinarinė interpretacija, atsidurianti kažkur viduryje tarp lietuviškos ir prancūziškos virtuvės,”

„Gyvenant Druskininkuose, kiekvieną dieną laukia nauji potyriai“

Renata gimė Druskininkuose ir gyvena Vilniuje. Beveik prieš 11 metų Renata įkūrė savo kulinarinį tinklaraštį „Sezoninė virtuvė“. Šiandien ji jau yra išleidusi 7 kulinarines knygas, skirtas kiekvienam sezonui, o taip pat knygą apie nostalgiškus skanumynus. Už knygų seriją „Gero maisto dienoraštis: Žiema, Pavasaris, Vasara, Ruduo“ Renata Ničajienė gavo prestižinį „Gourmand World Cookbook Awards 2017“ apdovanojimą. Rinkinyje „Gero maisto dienoraštis“ rasite net 365 receptus kiekvienai dienai.”

Druskininkuose Renata šeimininkauja atostogų namuose „Kurorto Namas”, kur mielai laukia apsistojančių poilsiautojų.

– Kai dukra pabaigs mokyklą, mes galvojame grįžti gyventi į Druskininkus. Čia gyvenimas teka ramia vaga – visas miestas yra tarsi vienas didelis parkas. Mėgstame pasivaikščioti, važinėtis dviračiais, ir tai darome labai dažnai. Gyvename netoli Nemuno, todėl turiu galimybę kiekvieną rytą kartu su šunimi nueiti prie upės. Čia gyvenant, gali stebėti unikalias gamtos permainas ir sezonų virsmą: dabar upėje ištirpsta ledas, atkeliauja paukščiai, galima girdėti pačius įvairiausius gamtos garsus ir balsus. Vienas iš didelių miestų trūkumų – juose ne visada gali patirti gamtą ir su ja susijusius dalykus. O gyvenant Druskininkuose, kiekvieną dieną laukia nauji potyriai ir tai mane įkvepia.

Renatos Ničajienės receptai Šv. Velykų stalui

Velykiniai sausainiai su klevų sirupu

Sudėtis

  • 200 g sviesto
  • 150 ml klevų sirupo
  • 1 kiaušinio trynio
  • 3 stiklinių šviesių speltų miltų
  • 1 citrinos nutarkuotos žievelės
  • kelių lašų vanilės ekstrakto
  • žiupsnelio druskos

Paruošti:

  • plytelės pieniško šokolado
  • plytelės juodojo šokolado
  • plytelės baltojo šokolado

Eiga

Minkštą sviestą išsukite su lėtai pilamu klevų sirupu, vėliau įleiskite vieną kiaušinio trynį. Į tešlos ruošinį įtarkuokite vienos citrinos žievelę, įlašinkite vanilės ekstrakto, įberkite druskos ir gerai išsukite.
Galiausiai suberkite speltų miltus ir užmaišykite tešlą, kad kuo mažiau liptų prie rankų. Tešlą padėkite kelioms valandoms arba nakčiai į šaldytuvą.
Tešlą iškočiokite ant kepimo popieriaus, tik labai nenuploninkite. Tešla turėtų būti apie pusės centimetro storio. Velykinėmis formelėmis spauskite tešloje sausainius. Jei norite, kad sausainiai būtų su skylute, kad juos galima būtų pakabinti ant prasprogusių šakelių, vienkartiniu šiaudeliu įspauskite skylutes, jos kepdamos puikiai išsilaikys.
Sausainius sudėkite į kepimo skardą ant kepimo popieriaus ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 min. Iškepusius palikite praaušti.
Dekoruokite sausainius lydytu šokoladu. Vandens vonelėje atskirai ištirpinkite trijų spalvų šokoladą ir juo dekoruokite sausainius pagal savo skonį.

Velykinis varškės pyragas

Sudėtis

  • 1 kg riebios kaimiškos varškės
  • 180 g sviesto
  • 8 kiaušinių
  • 300 g cukraus
  • 2 šaukštų kukurūzų miltų
  • 2 šaukštų manų kruopų
  • 1 citrinos nutarkuotos žievelės
  • 2 šaukštų apelsinų žievelių cukatų
  • 100 g razinų
  • 4 šaukštų romo
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • miltelinio cukraus apibarstyti

Eiga

Prieš gamindami iš vakaro razinas nuplaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu ir užpilkite romu.

Varškę pertrinkite per sietelį ir išsukite su minkštu sviestu bei vaniliniu cukrumi iki vientisos masės. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Kiaušinių trynius išplakite su cukrumi, kol jis ištirps. Išsuktus trynius kartu su cukatomis ir išmirkusiomis razinomis sukrėskite į varškės masę ir išmaišykite. Tada į tešlą suberkite kukurūzų miltus ir manų kruopas, maišykite, kol jie vienodai pasiskirstys tešloje. Galiausiai, iki purumo išplakite kiaušinių baltymus, juos atsargiai įmaišykite į tešlą.

Kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi, o šonus ištepkite sviestu, kad kepinys nepriliptų, tada supilkite paruoštą tešlą. Statykite ją kepti į 180 laipsnių temperatūros orkaitę 30 minučių, po to temperatūrą sumažinkite iki 150 laipsnių ir kepkite dar 30 minučių. Iškepusį pyragą palikite orkaitėje su praviromis durelėmis, kad praauštų, vėliau statykite kelioms valandoms į šaldytuvą. Visiškai atšalusį pyragą perkelkite į tortinę ir papuoškite. Ant pyrago viršaus patieskite plonai nertą servetėlę ir ją apibarstykite milteliniu cukrumi taip, kad į visas nėrinio skylutes patektų kuo daugiau cukraus miltelių. Servetėlę abiem rankomis atsargiai, nesugadindami rašto, nuimkite nuo pyrago. Nuo servetėlės nukratykite miltelinį cukrų, o papuoštą pyragą neškite į stalą.

Dzūkiška grikinė boba

гречневая пасха

Sudėtis

  • 250 g grikinių miltų,
  • 50 g kvietinių miltų,
  • 250 g sviesto,
  • 5 kiaušiniai,
  • 250 g cukraus,
  • 120 g maltų lazdyno riešutų,
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 1 a.š. vanilinio cukraus,

Glajui:

  • 200 g tamsaus šokolado
  • 6 v.š. pieno

Papuošimui:

  • Migdolų drožlių
  • spalvotų saldainių-kiaušinių

Eiga

Kiaušinių trynius ištryniau su cukrumi ir minkštu sviestu.
Baltymus išplakiau iki putų.
Kvietinius ir grikinius miltus sumaišiau su kepimo milteliais ir maltais riešutais.
Į kiaušinių trynių masę įmaišiau plaktus baltymus ir subėriau miltų mišinį. Viską gerai išmaišiau iki vientisos masės. Tešla gaunasi pakankamai tiršta.
Kekso formą ištryniau sviestu ir sukrėčiau tešlą. Bobą kepiau 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą. Iškepusią aušinau ant grotelių.
Šokoladą ištirpinau karšto vandens vonelėje. Ištirpusiu šokoladu apliejau grikinę bobą ir puošiau ją saldainiais bei migdolų drožlėmis.

Džiovintais grybais įdaryti kiaušiniai

фаршированные яйца

Sudėtis

Įdarui:

  • 1 saujos džiovintų baravykų
  • 1 svogūno
  • 1 šaukštelio rudojo cukraus
  • druskos, maltų juodųjų pipirų, pagal skonį
  • aliejaus kepti

Įdarytiems kiaušiniams:

  • 6 kietai virtų kiaušinių
  • 1 šaukšto majonezo, geriau naudokite naminį
  • pipirnių ir svogūnų laiškų pateikti

Eiga

Iš vakaro verdančiame vandenyje užmerkiu džiovintus grybus. Ryte juos nuplaunu ir smulkiai supjaustau.

Keptuvėje ant aliejaus pakepu pjaustytą svogūną. Svogūnus kepu ant žemos temperatūros, kokias 15 minučių, apibarstau juos cukrumi, kad jie lėtai kepdami karamerizuotusi.
Prie apkepusių svogūnų sudedu pjaustytus džiovintus grybus, jei reikia įpilu aliejaus ir kepu dar kokias 10 minučių, kol grybai apkepa ir prisigeria svogūnų skonio. Įdarą skaninu druska ir pipirais.
Kai grybai su svogūnais praaušta juos sudedu į virtuvinį kombainą ir gerai sumalu. Grybų masė turi būti tiršta ir gerai susmulkinta. Taip paruoštą grybų įdarą statau į šaldytuvą, kur jis gali stovėti apie savaitę.
Kiaušinių farširavimui juos nulupu ir perpjaunu išilgai pusiau bei išimu trynius. Trynius sutrinu šakute su šaukštu gero majonezo ir kupinu šaukštu džiovintų grybų įdaro. Paruoštu įdaru užpildau kiaušinių baltymus, gražu būtų šiame procese panaudoti konditerinį maišelį. Įdarytus kiaušinius mėgstu apsibarstyti šviežiais svogūnų laiškais ir daigintomis pipirnėmis.

Triušienos kulšelės troškintos obuolių sultyse su džiovintais vaisiais

кролик с сухофруктами

Sudėtis

  • 4 triušienos kulšelių
  • 1  svogūno
  • 2 morkų
  • 100 g džiovintų slyvų
  • 100 g džiovintų abrikosų
  • 1 l natūralių obuolių sulčių
  • po 1 šaukštelį malto cinamono ir džiovinto čiobrelio
  • maltų juodųjų pipirų, cukraus ir druskos, pagal skonį

Eiga

Pirmiausiai triušieną ištryniau cinamonu, čiobreliais, druska ir maltais pipirais. Keptuvėje ant mažo kiekio aliejaus apkepiau triušienos kulšeles, o apkepusias sudėjau į troškinimo indą.
Toje pačioje keptuvėje apkepiau plunksnelėmis pjaustytą svogūną, kurį irgi sudėjau į indą prie triušienos.
Ant mėsos su svogūnais pyliau namines obuolių sultis ir kartu į puodą subėriau apskritimais pjaustytas morkas bei švarius džiovintus vaisius. Geriausiai būtų, kad taip paruošta mėsa, nors kelias valandas pastovėtų, o geriausiai per naktį, tada obuolių sultys spėtų įsigerti į mėsą ir džiovintus vaisius.
Prieš troškinant į puodą dar supyliau 0,5 l. vandens ir skaninau druska bei cukrumi. Triušieną troškinau apie 1,5 valandos 180 laipsnių orkaitėje.
Kol troškinosi triušiena prie jos paruošiau bulvių-moliūgų košę. Ją gaminau, kaip įprastai, tik ¼ bulvių keičiau moliūgu, kuris suteikė daugiau saldumo ir gelsvos spalvos.

Gerai troškintos triušienos kulšelės turi būti visai minkštos, bet nesukritusios.

Druskininkų Velykų šventės programa

Daugiau receptų ir naudingų patarimų rasite www.sezoninevirtuve.lt