Edukacinė degustacinė programa „Ką gi valgė Čiurlioniai? – kasdienė ir šventinė šeimos užstalė“

2025-10-02

Švenčiant M. K. Čiurlionio 150-ąsias gimimo metines, rugsėjo 27-ąją menotyrininkė Aušra Česnulevičienė su Čiurlioniu bei jo kūrybos tyrinėjimu susijusius žmones pakvietė į edukacinę degustacinę programą „Ką gi valgė Čiurlioniai? – kasdienė ir šventinė šeimos užstalė“ Ratnyčios parapijos namuose.

Iš 11- os vaikų, užaugę 9  Čiurlionių vaikai, sukūrė savo šeimas, išaugino gausų ir brandų giminės medį. Susirinkti, pabūti visiems prie vieno stalo – jau nemenkas iššūkis!

Pirmojo profesionalaus lietuvių kompozitoriaus, dailininko, choro dirigento, pirmųjų lietuvių dailės parodų organizatoriaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybos pažinimui ir tyrimams skiriamas didelis dėmesys. Tuo tarpu apie jo tėvus, namus, buitį, o juo labiau šeimos virtuvę daugelis nėra girdėję nieko. Šiuo renginiu siekiama atkreipti dėmesį ir pagerbti pagrindiniu šeimos centru buvusią Adelę Čiurlionienę. Pamaitinti kasdien 11-a asmenų būtų tikras iššūkis net  XXI a. šeimininkei su visomis šiuolaikinėmis technologijomis, o XIX a. pabaigoje – XX a. pradžioje gausios šeimos mama tvarkėsi itin taupiai ir išmintingai.

Renginio metu nebuvo dalijamos patiekalų receptūros ar aiškinama kaip buvo gaminami patiekalai. Tai ne ta dvaro virtuvė su ypatingais ingredientais. Pas Čiurlionius pirmoje vietoje buvo visai kas kita – grįžus namo laukiamiausiam svečiui – Kastukui – visi grūsdavosi ne prie stalo, o prie muzikos instrumento! Vaišės po to, pirmiausia muzika.

Čiurlionių namuose ruošiamas maistas buvo kuklus, bet įvairus ir skanus, o kai kurie patiekalai buvo gerai žinomi ir garsėjo M. K. Čiurlionio Varšuvos bičiulių tarpe. Adelė Čiurlionienė buvo išskirtinė, ypatinga nedidelio Druskininkų miestelio moteris. Apie jos verdamą daržovių sriubą sklido gražiosios legendos iki pat Varšuvos, jos kepami ir ant ilgo medinio šaukšto mėtomi į lėkštes blynai buvo tiesiog dievinami! Šaltanosiai su mėlynėmis, žalias rūkytas kumpis ir jos pačios kepta juoda duona, marinuoti baravykai visada pirmiausiai atsirasdavo ant stalo, parvykus vyriausiajam sūnui Konstantinui Mikalojui.

Ši edukacinė programa tapo ne tik pažintimi su Čiurlionių šeimos kasdienybe, bet ir savotišku laiko tiltu – galimybe prisiliesti prie paprastų, bet tuo pat metu ypatingų akimirkų, kurios lydėjo genialųjį kūrėją. Čiurlionių stalas, jų kuklūs, tačiau širdžiai mieli patiekalai liudija, kad tikroji prabanga slypi ne gausybėje, o bendrystėje. Būtent ši bendrystė, muzika ir jaukumas lydėjo Mikalojų Konstantiną Čiurlionį visą gyvenimą, o šiandien primena mums, kad tikrosios vertybės išlieka aktualios nepaisant epochų kaitos.

____________________
Finansuoja Lietuvos kultūros taryba bei Druskininkų savivaldybė